Walter Ligthart vertrekt per direct als directievoorzitter van Het Nationale Theater en wordt algemeen directeur van Theater Rotterdam. Hij wordt voorzitter van de directie die hij samen vormt met Ellen Walraven (artistiek directeur) en Bert Determann (directeur bedrijfsvoering). Ligthart volgt Melle Daamen op, die anderhalve week geleden onverwacht na anderhalf jaar bij het gezelschap vertrok.

Als directievoorzitter bij Het Natoinale Theater leidde hij de fusie van Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en het Nationale Toneel. Eind vorig jaar maakte Ligthart al bekend dit voorjaar bij het Haagse gezelschap te zullen vertrekken. ‘Het Nationale Theater is nu al een begrip. Dat is een goed moment om het stokje over te dragen.’ De directie daar zal met zijn aftreden worden teruggebracht van vier naar drie directieleden.

Jos Baeten, voorzitter van de Raad van Toezicht van Theater Rotterdam, noemt de aanstelling van Ligthart een unieke kans voor het gezelschap. ‘Gezien zijn achtergrond, competenties, expertise en ervaring, kan hij een impuls geven aan de verdere organisatieontwikkeling, zowel intern als extern. Als voorzitter van de directie van Het Nationale Theater heeft hij op overtuigende wijze de fusie aldaar geleid. Met hem kan Theater Rotterdam verder uitgroeien tot grootstedelijk stadstheater.’

‘Theater Rotterdam neemt een belangrijke positie in, midden in een wereldstad, nieuwsgierig en met grote artistieke en maatschappelijke ambities. Ik zie er erg naar uit om daar mee vorm aan te kunnen geven. Met een warm hart en een koel hoofd,’ aldus Ligthart in een persverklaring.

Ligthart is tevens bestuurslid van de Nederlandse Associatie Podiumkunsten (NAPK). Hij was sinds 2010 aan Het Nationale Theater (toen nog het Nationaal Toneel) verbonden, in eerste instantie als zakelijk directeur.

Foto: Willem de Kam