Schauspielhaus Bochum is door critici van tijdschrift Theater Heute verkozen tot ‘Theater van het Jaar’. Het Duitse theatergezelschap, onder leiding van de Nederlandse regisseur Johan Simons, mag de prijs na 40 jaar weer in handen nemen.

Intendant Johan Simons is blij met de prijs. Hij stelt dat het uitgebreide, voorbije seizoen, ondanks onzekere tijden vanwege de coronacrisis, aantoont hoe bemoedigend, opwindend, stimulerend en waardevol een gedeelde theaterervaring kan zijn. ‘Ik ben ervan overtuigd dat theater meer dan ooit nodig is – als een plaats van reflectie, van discussie, maar ook als een veilige plaats voor nieuwe gedachten.’

Schauspielhaus Bochum werd in 1982 voor het laatst geëerd met de titel ‘Theater van het Jaar’, een prijs die sinds 1976 jaarlijks wordt uitgereikt en wordt beschouwd als één van de belangrijkste prijzen in het Duitstalige theaterlandschap.

Johan Simons ontvangt de prijs voor de tweede keer. In 2013 werd de Münchner Kammerspiele onder zijn leiding al eens uitgeroepen tot ‘Theater van het Jaar’.

Sinds de aanstelling van Simons werd Bochum ook al twee keer geselecteerd voor het Berlijnse Theatertreffen. In 2019 werd het huis door critici uitgeroepen tot beste theater van Noordrijn-Westfalen. Afgelopen mei tekende Johan Simons voor drie jaar bij.

Foto: Jurgen Landes