De Britse theatergroep Forced Entertainment heeft de International Ibsen Award 2016 gewonnen. De prestigieuze prijs, vernoemd naar de toneelschrijver Henrik Ibsen, wordt elke twee jaar uitgereikt aan een individu, instituut of organisatie die nieuwe artistieke vernieuwing in de theaterwereld heeft teweeggebracht. Forced Entertainment ontvangt de prijs van 2,5 miljoen Noorse kronen (269.452 euro) op het Internation Ibsen Festival in Oslo op 23 september.

De jury prijst Forced Entertainment om haar unieke werk. ‘De theatergroep speelt met allerlei vormen om ze daarna uit elkaar te scheuren. Deze invloedrijke theatergroep erkent theater als een centrale stem in de maatschappij en gebruikt deze om een dialoog te starten over sociale normen en waarden’, aldus de jury.

Forced Entertainment staat bekend om hun revolutionaire en filosofische aanpak van toneel. De theatergroep is opgericht in 1984 in Sheffield door Tim Etchells en bestaat uit zes spelers.

Eerdere winnaars zijn onder anderen regisseurs Peter Brook, Heiner Goebbels en Ariana Mnouchkine en toneelauteurs Jon Fosse en Peter Handke.