Michel van der Aa’s Upload is bekroond als Beste Digitale Opera tijdens de International Opera Awards in Madrid. De jury van de International Opera Awards bestaat uit opera-professionals onder leiding van John Allison, eindredacteur van het Britse maandblad Opera.

Net als in zijn eerdere opera’s onderzoekt Van der Aa in Upload opnieuw thema’s als leven en dood, ouderdom en jeugd. Een vader laat zijn geest uploaden om het eeuwig leven te krijgen, zodat hij zijn dochter nooit zal hoeven verlaten.

Upload komt voort uit het Opera Forward Festival van De Nationale Opera, omdat de voorstelling vanwege covid tijdens het festival van 2021 niet in première kon gaan, ontstond het idee voor een filmversie. In oktober 2021 volgde een live-versie.

Jaap van Hellenberg Hubar, de zakelijk leider van De Nationale Opera, nam de prijs in Madrid voor Van der Aa in ontvangst. In zijn dankwoord zei hij dat het onderzoeken van de grenzen van opera een belangrijke missie van de De Nationale Opera is. ‘Wij wijden ons jaarlijkse Opera Forward festival aan de vernieuwende ontdekking van onze kunstvorm.’ Van der Aa heeft volgens hem ‘het ongeëvenaarde talent om technologie en opera met elkaar te verbinden’. In 2026 presenteert het Opera Forward Festival Michel van der Aa’s volgende project.

De film Upload is momenteel online te zien via Medici TV en Marquee TV.

Foto: Marco Borggreve