De nieuwe maatregelen voor het terugdringen van het coronavirus lijken geen gevolgen te hebben voor theaters en concertzalen. In een aantal veiligheidsregio’s komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen, maar dat geldt enkel voor ‘groepen van bekenden’, dus vrienden, familie of collega’s.

Op de site van de Rijksoverheid worden ‘dans- en theaterbeoefeningen’ expliciet als uitzondering op de regel genoemd, net als demonstraties, religieuze bijeenkomsten en uitvaarten.

Het kabinet kondigde vanavond nieuwe maatregelen af voor 6 regio’s waar het aantal besmettingen momenteel het hardst toeneemt. Deze regio’s kondigden ieder ook eigen maatregelen aan, die eveneens weinig gevolgen lijken te hebben voor de theatersector.

Bij vaste zitplaatsen met reservering en gezondheidscheck vooraf geldt er momenteel in theaters en concertzalen geen maximumaantal publiek, wel moet 1,5 meter afstand gehoudenworden. Begin deze week deden de Raad voor Cultuur en Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een oproep voor een versoepeling van deze maatregelen.

Het negatieve reisadvies voor Nederland, dat is afgegeven door Duitsland en België, heeft wel grote gevolgen. Gezelschappen en makers uit die landen annuleren hun optredens in Nederland.