Zeker tot eind maart blijven theaters gesloten voor publiek. In de coronapersconferentie van gisteren kondigden Rutte en De Jonge nog geen grote versoepelingen voor de cultuursector aan.

Er raken volgens het kabinet nog steeds te veel mensen besmet met het coronavirus en de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom kondigde het gisteren alleen minieme versoepelingen aan. Voor de culturele en creatieve sector bleef het bij een opheffing van het inreisverbod voor cultuurprofessionals uit landen buiten de EU, vanaf 16 maart.

Vanaf 31 maart verwacht het kabinet meer ruimte voor versoepeling. Als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de buitenterrassen weer open met een maximum aantal gasten per tafel en per terras. Of de cultuursector over twee weken bij zo’n versoepeling zit, is nog niet bekend.

Kunsten ’92 wijst in een persbericht op kleine lichtpuntjes. De Taskforce culturele en creatieve sector is in gesprek met OCW om op bescheiden schaal te experimenteren met sneltesten. Ook ligt er een belofte om de routekaart voor theaters  en andere cultuurgebouwen aan te passen. Belangenorganisaties hadden gevraagd om op de kaart het maximaal aantal toegestane bezoekers aan te passen naar een aantal bezoekers per vierkante meter.

Begin komende week maakt het kabinet de concrete uitwerking van het Garantiefonds voor evenementen bekend. Met deze regeling kunnen organisatoren veilig aan de slag met het plannen en opzetten van zomerevenementen. Er is minimaal 300 miljoen euro voor gereserveerd.

Komende vrijdag 12 maart is het een jaar geleden dat tijdens de eerste lockdown alle culturele instellingen werden gesloten.