De vereniging van schouwburg- en concertgebouwdirecties (VSCD) pleit net als de Raad voor Cultuur voor versoepeling van de 1,5 meterregel voor publiek. De vereniging stelt daarbij voor terug te gaan naar één vrije stoel tussen bezoekers. Anders dan de Raad ziet de VSCD graag zo snel mogelijk één landelijke norm ingevoerd, waarbij de veiligheidsregio’s zo nodig lokaal afwijken.

Als norm stelt de VSCD een schaakopstelling (stoel om stoel) voor, in combinatie met het gebruik van mondkapjes bij verplaatsing en een reserveringsplicht.

De versoepeling dient volgens de vereniging landelijk ingevoerd te worden, omdat artiesten en gezelschappen rondreizen van podia naar podia. Het is ook noodzakelijk om de podiumkunstensector ‘enigszins werkend’ te houden. De zaalcapaciteit van alle 134 VSCD-podia zal verhogen van 20 naar zeker 50 procent.

De VSCD laat tevens weten blij te zijn met de oproep van de Raad voor Cultuur aan de Minister om ook steun te verlenen aan de ongesubsidieerde producenten. Zij vormen ruim 80 procent van het aanbod op de VSCD-podia. De VSCD vindt het van belang ‘dat de hele keten van productie tot publiek overeind blijft, willen we deze niet volledig kwijtraken’.

Foto: Huidige zaalopstelling Theater Carré, Nathan Reinds