Het Fonds Podiumkunsten (FPK) heeft in 2016 zorgvuldigheids- en motiveringsfouten gemaakt in de besluitvorming over een meerjarige activiteitensubsidie voor LeineRoebana. Dat is het oordeel van een tussenvonnis van de rechter in de zaak die het dansgezelschap aanspande tegen een negatief subsidiebesluit. 

De Rechtbank biedt het fonds de mogelijkheid de gebreken te herstellen in een aangepast besluit. Daarna zal het eindvonnis volgen.

Het negatieve subsidiebesluit kwam in 2016 voor het moderne dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana als een donderslag bij heldere hemel. ‘Wij dachten dat we goed bezig waren’, zei Roebana in een interview met vakblad Theatermaker. ‘In onze ogen negeert deze commissie alles wat wij bereikt hebben en wat wij belangrijk vinden.’ Ze tekenden bezwaar aan, onder meer omdat de artistieke kwaliteit beoordeeld zou zijn van een aantal creaties die niet door de commissie gezien waren, en het ondernemerschap als zwak beoordeeld werd op basis van onjuiste cijfers.

LeineRoebana is door dit tussenvonnis hoopvol gestemd op een positieve uitkomst van de rechtszaak. Het FPK laat weten dat het gaat doen wat de rechter van hen verlangt en behoudt zich verder van commentaar tot na het eindvonnis.

Foto voorstelling LIGHT van LeineRoebana: Deen van Meer