Het Sociaal Fonds Podiumkunsten (SFPK) en het fonds voor Omscholing Dansers Nederland (ODN) worden één uitvoerende organisatie. ‘Door de krachten te bundelen kunnen we efficiënter werken aan onze gezamenlijke ambitie voor een gezondere en duurzamere arbeidsmarkt in de podiumkunsten.’

Het Sociaal Fonds Podiumkunsten (SFPK), het fonds voor scholing en loopbaanontwikkeling in de podiumkunsten, en Omscholing Dansers Nederland (ODN), het omscholingsfonds dat dansers begeleidt naar een tweede carrière na afloop van hun dansloopbaan, werkten al vanuit een gezamenlijk kantoor, maar vanaf 1 april  is er ook nog maar één uitvoerende organisatie die alle aanvragen, begeleiding en toekenningen afhandelt.

Razendsnelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt maakten het volgens de fondsen noodzakelijk om opnieuw te kijken hoe loopbaanontwikkeling in de podiumkunstensector vorm kan worden gegeven. Veel werknemers werken voor korte periodes en voor steeds verschillende werkgevers. ‘Verdere professionalisering en (om)scholing zijn onontbeerlijk voor de duurzame inzetbaarheid van podiumkunstenaars en is in het belang van de hele sector. De beoogde samenwerking met het SFPK biedt daarvoor uitgelezen kansen’, reageert voorzitter van het bestuur van ODN Monique Vogelzang.

De coronacrisis toont volgens de fondsen de kwetsbaarheid aan van de (podium)kunstensector. ‘Veel werkenden zitten van de een op de andere dag zonder inkomen omdat repetities, voorstellingen en concerten zijn afgelast.’ De loketten van het SFPK en ODN blijven daarom, weliswaar digitaal, open. ‘Zo’n noodgedwongen pauze kan ook een moment zijn voor reflectie. Er wordt doorgewerkt om iedereen die deze periode bijscholing of omscholing overweegt adequaat te helpen’, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht.

Het SFPK wordt gefinancierd door premiebijdragen van de leden van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO). Het ODN is in 1986 opgericht en wordt gefinancierd door premiebijdragen van de dansgezelschappen en de dansers, die bij de regeling zijn aangesloten. De komende maanden wordt er gewerkt aan het afstemmen van de administratieve processen.

Foto: Nederlands Dans Theater 1, Vanishing Twin