Een grote brand heeft het pand van het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) aan het Utrechtse Berlijnplein vannacht volledig verwoest. Het vuur is waarschijnlijk aangestoken. Er was tijdens de brand niemand in het gebouw aanwezig.

De repetitiestudio annex presentatieruimte en de kantoorruimte van het NUT zijn volledig verloren gegaan, vertelt zakelijk leider Jannet van Lange. Ook het decor van de nieuwe voorstelling van theatermaker Daan van Bendegem, die deze maanden in het gebouw repeteerde, is in vlammen opgegaan. Het gezelschap heeft nog wel een externe opslagruimte met onder andere decorstukken, rekwisieten en spullen voor de jaarlijkse zomervoorstelling van het gezelschap, zoals bierbanken en dekentjes.

De brand is waarschijnlijk rond half drie vannacht ontstaan. Rond kwart over vier was de brand nagenoeg onder controle. Vier minderjarigen zijn inmiddels aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand, melden diverse media.

De organisatie huurde het pand van de gemeente. De inboedel is waarschijnlijk goed verzekerd, volgens Van Lange. Het gebouw in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn werd pas in februari dit jaar opgeleverd. Van Lange: ‘We zijn de afgelopen jaren hard op zoek geweest naar een eigen plek om ons als gezelschap te professionaliseren. We hebben heel hard gelobbyd om deze plek te krijgen. En nu zijn we weer terug als nomadisch gezelschap, en dat baart me veel zorgen.’

Het gezelschap deelde het pand met het creatieve ‘stadslab’ RAUM, adviesbureau Jonge Honden en de BuurtWerkKamer. Eind mei werd er al ingebroken in het gebouw, de schade voor het gezelschap liep toen tegen de 10.000 euro.

Het gezelschap zou deze weken eigenlijk De chaos van 2020 spelen, een voorstelling over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De productie werd eind oktober in verband met de coronamaatregelen al geannuleerd. Van Lange: ‘Het was al een jaar met heel veel hobbels, maar dit is een dreun van jewelste.’

Trouw publiek van het NUT heeft zaterdagmiddag meteen een doneeractie op touw gezet om het gezelschap te ondersteunen. Binnen een dag waren er al ruim 250 donaties binnen.

Foto: Jannet van Lange