Bij de grote brand in het Amsterdamse Westelijk Havengebied zaterdag zijn een groot aantal decors, rekwisieten, kostuums en kunstobjecten vernield. Het getroffen bedrijfsverzamelgebouw aan de Westhavenweg was een broedplaats voor een tiental kleine creatieve bedrijven en werd volledig verwoest.

Tot de getroffen bedrijven horen onder meer decorbouwbedrijf Fixsit (Open Air en Magneet Festival) en event-organisatie Paardenkracht. Het Blauwe Uur, dat beeldende video-installaties en -performances maakt op locatie, verloor alle kunstobjecten uit voorstellingen als GLAS en POP. Omdat de groep dit weekend met een theaterspektakel een parkeergarage in Leiden opende, bleef een deel van hun apparatuur gespaard. 

De bedrijven waren niet verzekerd. ‘Dat was onmogelijk’, zegt Jos Agasi van Blauwe Uur vandaag in Het Parool, ‘omdat het om allemaal losse units gaat in een grote loods. Daardoor is het niet helemaal af te sluiten.’

Cabaretier Lenette van Dongen moest zaterdag een voorstelling in Leeuwarden afzeggen vanwege de brand. De vrachtwagen waarin het decor en de techniek lagen, stond in een garage naast het pand waar de brand woedde en was onbereikbaar. Van Dongen is wel naar het Friese theater afgereisd om het publiek te woord te staan dat voor niets was komen opdagen. Ze haalt de voorstelling later in. Met de spullen uit de opslag is niks gebeurd.

Eind december legde een grote brand ook al de decoropslag van theatergroepen Maatschappij Discordia en ’t Barre Land volledig in as.