Fimme Bakker heeft gisterenavond in de Stadsschouwburg Groningen de juryprijs gewonnen van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2023. Warre Verlinden ontving de persoonlijkheidsprijs. De derde finalist Luuk Weggemans ging met lege handen naar huis. De publieksprijs ging naar Joël Gideon, die niet in de finale stond; toeschouwers konden ook over de halve finales hun stem uitbrengen. 

Met een publieksprijs voor een niet-finalist, twee aan de Bossche Koningstheateracademie afgestudeerde vrienden en een 19-jarige Vlaming in de finale en een uiterst kritisch juryrapport is de vraag gerechtvaardigd of het Groninger Studenten Cabaret Festival zichzelf niet moet herijken. Voor en door studenten, studerend aan een erkende faculteit, dat was ooit het uitgangspunt. Nu was dat credo de afgelopen jaren al enigszins verwaterd maar aan de 37ste editie nam slechts één studente deel. Van de zes!

Nadat juryvoorzitter Nienke Redeker-Helmink het juryrapport had voorgelezen, bleef het gissen wie van de drie finalisten de hoofdprijs De Joker mee naar huis mocht nemen. In de stijf uitverkochte Stadsschouwburg Groningen werden vrijdagavond over alle deelnemers harde noten gekraakt. Zo hard dat het niet verbaasd zou hebben als de jury (bestaande uit journaliste Rinske Wels, cabaretier Johan Goossens en programmeur Luuk Adema) besloten zou hebben de prijs dit jaar niet uit te reiken.

Zover kwam het niet. Fimme Bakker, die in zijn optreden zijn jarenlange verslavingen besprak, wist ‘de ellende om te zetten in boeiend theater’. Hij toont moed door zo’n onderwerp te kiezen, vond de jury, en ‘zijn rust op deze avond is bewonderenswaardig’. Misschien hadden ze ook nog even kunnen vermelden dat Bakker samen met zijn vader Bram, de bekende psychiater en publicist, al een avondvullende voorstelling heeft gemaakt en dat hij middenin een tournee zit. Hoezo studentencabaret?

In zijn dankwoord memoreerde Bakker onder andere zijn jarenlange vriendschap met medefinalist Luuk Weggemans waarmee hij samen de Koningstheateracademie doorliep. Weggemans viel dit keer buiten de prijzen nadat hij eerder dit jaar al de juryprijs van het Leeuwarder Cabaret Festival én de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival had gewonnen. Het probleem in een notendop: er zijn simpelweg te veel van dit soort festivals. De organisatoren leuren op de kleinkunstacademies om aan kandidaten te komen en tussen al dat professionele geweld durft een simpele bedrijfskundestudent zich niet meer aan te melden. Zijn kansen zijn bij voorbaat verkeken.

Dat de pas 19-jarige Vlaamse spring-in-‘t-veld Warre Verlinden de persoonlijkheidsprijs won was een daad van gerechtigheid. Met zijn soepele lijf, zijn guitige uitstraling en licht-absurdistische liedjes toont hij zich absoluut iemand om de komende jaren te volgen. Zijn emotionele dankwoord duurde veel te lang, maar iedereen vergaf hem dat.

Foto Fimme Bakker: Evanne Welling