Teun van den Elzen is de grote winnaar geworden van de 33ste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival. De 26-jarige Brabander won met zijn programma Akkederen zowel de jury- als de publieksprijs. Het kleinkunsttrio EMMA mocht voor Cocon de persoonlijkheidsprijs in ontvangst nemen. 

In een bomvolle Groninger Stadsschouwburg roemde de jury – die bestond uit Dick Zijp, Huub van den Heuvel, Victorine Plante en Marjan van Huystee – de durf waarmee Teun van den Elzen zijn kwetsbaarheid liet zien en ‘waarin hij ook zichzelf niet spaart’. Met sterke grappen over biseksualiteit, de zin en onzin van religie en Brabant, wist hij moeiteloos publiek en jury in te palmen. Eerder dit jaar won hij ook al de juryprijs van de Comedy Talent Award én die van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival. Van de zomer stond hij bovendien al op Lowlands.

De persoonlijkheidsprijs, bedoeld voor de act met de meeste groeipotentie, ging naar de aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem afgestudeerde vrouwen van EMMA met hun ‘muzikale zoektocht naar de identiteit van een nieuwe generatie’.

Van den Elzen en EMMA gaan samen met de derde finalist, Oscar Smit, vanaf 11 januari op een uitgebreide tournee door Nederland waarin ze 21 theaters bezoeken.

Foto: Yannick Schurwanz