Het Nationale Theater voegt in het nieuwe Kunstenplan (2021-2024) Erik Whien en Eline Arbo toe aan de huidige regisseurskern. Daarnaast wordt Eva Line de Boer vaste regisseur bij HNTjong en zal het gezelschap de stichting Black Sheep Can Fly (Saman Amini en Nima Mohaghegh) vier jaar ondersteunen. Theu Boermans neemt in de zomer van 2021 afscheid als huisregisseur van het gezelschap. Boermans was van 2010 tot 2018 artistiek directeur en bleef daarna als regisseur aan het gezelschap verbonden.

Erik Whien en Eline Arbo zijn aangetrokken om binnen het gezelschap het klassieke toneelrepertoire nieuw leven in te blazen. Whien gaat drie voorstellingen in Den Haag maken en blijft daarnaast voorstellingen maken bij Theater Rotterdam, waar hij sinds 2017 aan verbonden is. Arbo blijft komend Kunstenplan tevens verbonden aan het Noord Nederlands Toneel, waar ze sinds 2017 jaarlijks een voorstelling maakt in het kader van NNT RAW. Haar laatste regie bij Toneelschuur Producties staat dit najaar gepland.

Naast het revitaliseren van klassiek repertoire, zet HNT ook komend Kunstenplan weer expliciet in op het produceren van nieuwe toneelteksten voor de grote zaal. Eric de Vroedt gaat een theaterserie over ‘Big Pharma’ schrijven, Noël Fischer maakt een Bollywood-achtige hertaling van Romeo & Julia en Tom Lanoye bewerkt een toneelklassieker voor de afscheidsregie van Theu Boermans. Ook Nathan Vecht, Lot Vekemans, Jibbe Willems en Casper Vandeputte gaan nieuwe toneelteksten voor het gezelschap schrijven.

Daria Bukvić, Jeroen De Man en Casper Vandeputte blijven, net als artistiek leiders Eric de Vroedt (HNT) en Noël Fischer (HNTjong), ook komend Kunstenplan aan het gezelschap verbonden. Ook het huidige acteursensemble gaat mee.

Erik Whien en Eline Arbo, foto: Gordon Meuleman