Bezoekers van het Haagse Theater aan het Spui hebben Het lijden van de jonge Werther verkozen tot beste voorstelling van het voorbije seizoen. De jonge regisseur Eline Arbo maakte de voorstelling bij Toneelschuur Producties.

Volgens het juryrapport heeft Arbo de tekst van Goethe ‘perfect bewerkt’. Er is ook ‘respect voor de drie jonge acteurs die zowel in spel als muzikaal heel sterk zijn’.

Onder de naam Toneelkijkerprijs deelt Theater aan het Spui ieder jaar een eigen publieksprijs uit. De winnaar wordt bepaald door een zogenoemde toneelkijkerjury, bestaande uit honderdtwintig mensen die in groepen bijna zestig voorstellingen in het theater bezoeken. De juryleden zijn dus geïnteresseerden, maar geen professionals. In het verleden wonnen onder andere het Ro Theater, Jakop Ahlbom en NTGent de publieksprijs.

De tweede plek dit jaar is voor Revolutionary Road van regisseur Erik Whien bij Theater Rotterdam. Brieven uit Genua van Toneelgroep Maastricht werd derde. De danskijkerjury koos Tetris Mon Amour van Club Guy & Roni als mooiste dansvoorstelling.

Het lijden van de jonge Werther is opnieuw te zien in Theater aan het Spui op 18 september. Dan is ook de prijsuitreiking. De voorstelling is eveneens genomineerd voor de BNG Bank Theatermakersprijs, die op 6 september uitgereikt wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival.

Foto: Sanne Peper