Eline Arbo wordt ‘associate artistic director’ bij Internationaal Theater Amsterdam. Dat maakte het gezelschap vanavond bekend. Arbo gaat naast directeur Ivo van Hove onderdeel uitmaken van de artistieke kern van ITA. 

‘Een topregisseur en vooral ook een sterke leider’, noemt Van Hove Eline Arbo. Ze wordt bij ITA verantwoordelijk voor de continuïteit en de verdere vernieuwing van het ensemble van vaste acteurs en het aantrekken van freelancers. Daarnaast zal ze betrokken worden bij artistieke keuzes voor gastregisseurs en het repertoire.

Vanaf januari wordt Arbo eveneens ondersteund als Ibsen Artist in Residence, een initiatief van Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen. Arbo volgt daarin Robert Icke op, die de Ibsen Artist in Residence van 2019-2022 toegewezen kreeg.

Arbo laat weten heel erg blij te zijn dat ze zichzelf de komende jaren verder kan verbinden aan ITA en nog meer voorstellingen kan maken ‘met het absolute top-ensemble’. ‘Mijn eerste productie bij Internationaal Theater Amsterdam in 2021, De Uren, voelde als thuiskomen.’

Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 afrondde.

Daarna regisseerde ze bij onder meer Toneelschuur Producties en het Noord Nederlands Toneel, naast meerdere producties in Noorwegen. Haar debuut bij Toneelschuur Producties, Goethes klassieker Het lijden van de jonge Werther, leverde haar de BNG Bank Theaterprijs 2018 op. In 2020 regisseerde ze de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis, een voorstelling die alom werd geprezen als beste voorstelling van seizoen 2019/2020. De vier acteurs werden als collectief genomineerd voor de Louis d’Or. Arbo won er de Regieprijs mee. In januari 2021 won Arbo de Mary Dresselhuys prijs voor haar werk van de afgelopen jaren.

Dit seizoen gaat Arbo’s regie van Penthesilea (Heinrich von Kleist) bij ITA in première en gaat haar regie van De uren in reprise.

ITA maakte vanavond ook bekend dat de komende maanden vijf nieuwe acteurs vast bij het ensemble komen: Eefje Paddenburg (1999), Daniël Kolf (1997), Minne Koole (1993), ‘Ntianu Stuger (1998) en Eelco Smits (1977). De laatste was van 2005 tot 2019 al lid van Toneelgroep Amsterdam, voorloper van ITA ensemble.

Foto Eline Arbo door Gordon Meuleman. Foto’s acteurs: Eefje Paddenburg door Isabel Sánchez Olid, Daniël Kolf, Minne Koole door Boudewijn Koole, ‘Ntianu Stuger door Laura Bakker en Eelco Smits door Jenneke Boeijink.