De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam gaan met ingang van 17 februari 2014 verder onder de naam Nationale Opera & Ballet.

Onder deze verzamelnaam gaat De Nederlandse Opera verder als De Nationale Opera, maar behoudt Het Nationale Ballet zijn huidige naam, mede omdat deze, zo lichtte directeur Ted Brandsen toe, in binnen- en buitenland volledig is ingeburgerd. De huidige locatienaam, Het Muziektheater, wordt in de nieuwe naam opgenomen en komt daarmee te vervallen.

Omdat de nieuwe naam van de Opera verward zou kunnen worden met de Nationale Reisopera, is in overleg met de directeur van de Nationale Reisopera, Nicolas Mansfield, besloten de naam van de Nationale Reisopera te wijzigen in Nederlandse Reisopera.

Op basis van de nieuwe naam ontwerpt vormgevingsbureau Lesley Moore een nieuwe visuele identiteit voor alle erbij betrokken afdelingen, die half februari 2014 wordt gelanceerd en dan tevens de buitenkant van het gebouw zal gaan sieren.

Volgens de directeur van de Opera, Pierre Audi, is de naamswijziging van de opera een grote stap voor de bezoekers en voor het huis zelf. ‘Op deze wijze kunnen wij ons nog beter profileren als hét operahuis in en voor Nederland. In het buitenland zullen we de naam Dutch National Opera hanteren. In beide gevallen blijft de vertrouwde afkorting DNO bestaan.’

Nicolas Mansfield lichtte toe dat De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera samen gaan optrekken bij het ontwikkelen van jong talent, waarbij ook Opera Zuid zal worden betrokken. Gegeven de lage drempel van de Reisopera moet zij in staat worden geacht talent de ondersteuning te geven die nodig is om in de wereld van de opera de nodige stappen te zetten.