Stijn Schoonderwoerd stopt als zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en wordt per 1 juni algemeen directeur bij het Museum Volkenkunde in Leiden. Behalve zijn functie als zakelijk leider legt Schoonderwoerd ook zijn bestuursfunctie bij Het Muziektheater Amsterdam neer. Bij beide instellingen is hij sinds 2008 in dienst.

De artistiek directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen, zegt het vertrek van Schoonderwoerd te betreuren. Als zakelijk directeur heeft hij de afgelopen jaren veel bereikt met het gezelschap. ‘In samenwerking met anderen is hij er in geslaagd om Het Nationale Ballet op nationaal en internationaal niveau verder te profileren als het toonaangevende dansgezelschap van Nederland. Ook heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden.’

Zoals Theaterkrant.nl eerder al berichtte, fuseren Het Nationale Ballet, De Nederlandse Opera en Het Muziektheater Amsterdam op 1 augustus 2012. Deze fusie blijkt op bestuurlijk niveau grote gevolgen te hebben. Schoonderwoerd gaat naar Leiden, de zakelijk directeur van De Nederlandse Opera, Truze Lodder, vertrekt per 1 oktober met prepensioen. Zij worden opgevolgd door Els van der Plas, die als algemeen directeur de instelling die ontstaat uit de samensmelting gaat leiden. Brandsen neemt de rol als directeur ballet op zich. Pierre Audi blijft artistiek leider van de opera-afdeling van de fusie-instelling waarvan de nieuwe naam nog niet is bekendgemaakt.