De legendarische opera Einstein on the beach wordt opnieuw opgevoerd, gaat binnenkort in première en komt in januari 2013 naar Amsterdam.

Einstein on the beach, an opera in four acts is een baanbrekend Gesamtkunstwerk van regisseur Robert Wilson, componist Philip Glass en choreografe Lucinda Childs. Het werd gemaakt in 1976 en beleefde haar première in Avignon. In Nederland was de bijna vijf uur durende opera te zien in Rotterdam en Amsterdam. Het was de tweede productie van Wilson die begin jaren zeventig het Nederlandse publiek versteld deed staan met zijn voorstelling Deafman glance. De samenwerking met Glass en Childs stelde Wilson in staat het genre opera op een zodanige manier te vernieuwen dat de invloed ervan bleef naklinken. Het bracht de op synthesizers gespeelde minimal music van Glass onder een groot publiek en de even repetitieve dans van Childs, de zogenoemde ‘knee plays’, in de aanhoudende belangstelling van de danswereld.

Aan het regelmatig herhaalde verzoek aan de makers de opera opnieuw op het repertoire te nemen, gaven zij gehoor in 1984 en in 1992. Twintig jaar later geven zij daaraan opnieuw gehoor om nieuwe generaties makers en toeschouwers in staat te stellen dit meesterwerk, dat tot de theaterhoogtepunten van de vorige eeuw wordt gerekend, bij te wonen. Philip Glass, die dit jaar zijn 75-ste verjaardag viert, ziet de revival van zijn werk enthousiast tegemoet: ‘Je kunt ervan uitgaan dat dit de laatste keer is dat we dit werk samen kunnen maken. Voor de toeschouwers, van wie slechts een klein deel de opera ooit heeft kunnen zien, is het de laatste kans om de opera in haar oorspronkelijke vorm mee te maken. Aan mijn compositie heb ik niets hoeven veranderen, maar de theater- en de lichttechniek is sinds de eerste opvoering zo ingrijpend verbeterd dat ik benieuwd ben hoe Bob deze innovaties in zijn oorspronkelijke visie verwerkt.’

Ook Robert Wilson is opgetogen over deze herneming: ‘Vooral omdat we Einstein met een nieuwe generatie performers gaan uitvoeren. Sommigen van hen waren nog niet eens geboren toen Einstein haar wereldpremière beleefde.’ De drie makers hebben zich ook aan deze nieuwe opvoering gezet om het werk zelf door te geven aan een nieuwe generatie. Daartoe hebben zij jonge theatermakers aan de cast en het creatieve team toegevoegd.

De nieuwe versie gaat op 17 en 18 maart in première in Montpellier, Frankrijk. Van 4 tot 13 mei staat Einstein in het Londense Barbican, in het kader van de Culturele Olympiade en het London 2012 Festival. De tournee eindigt in het Amsterdamse Muziektheater van 5 tot 12 januari 2013.