De eerste drie afleveringen van de theaterserie The Nation van Het Nationale Theater zijn sinds maandag volledig te zien op YouTube. Het gezelschap hoopt hiermee nieuw publiek te trekken voor de complete zesdelige marathonvoorstelling, die vanaf november in de theaters speelt.

The Nation werd door de makers in de markt gezet als ‘een razendsnelle marathonvoorstelling, zoals als een Netflix-serie op toneel’. Eric de Vroedt schreef en regisseerde zes afleveringen van ongeveer een uur. Eerder waren de eerste drie al afzonderlijk in het theater te zien, vanaf 2 november zijn alle voorstellingen gebundeld in een marathonvoorstelling van vijf uur.

The Nation gaat over de zoektocht naar de verdwenen Ismaël, een elfjarig jongetje uit de Haagse Schilderswijk. In de zoektocht naar het jongetje komen alle betrokkenen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Terwijl iedereen zich dieper ingraaft in het eigen gelijk en het beschadigen van de ander, schuift één vraag steeds meer naar de achtergrond: waar is Ismaël?

De eerste drie afleveringen zijn dus te zien op YouTube, maar de makers zijn niet bang om publiek te verliezen. Het Nationaal Theater is ervan overtuigd dat de YouTube-afleveringen ‘juist een lage drempel bieden om naar het theater te komen’. Publiciteitsmedewerker Priscilla Vaas: ‘Het is natuurlijk een veel leukere ervaring om echt in de zaal te zitten.’

The Nation aflevering 1 https://www.youtube.com/watch?v=6a_8LrP_YEY&t=940s
The Nation aflevering 2 https://www.youtube.com/watch?v=U3xR_6xQzwY
The Nation aflevering 3 https://www.youtube.com/watch?v=us4rmh9rFRc

Foto: Sanne Peper