Eric de Vroedt start zijn eerste theaterseizoen als huisregisseur en artistiek leider bij het Nationale Toneel met een meerjarige theaterreeks: The Nation. Hij koos Den Haag als inspiratiebron voor deze zesdelige whodunnit, waarin hij de staat van onze natie in kaart brengt. De eerste aflevering begint in maart 2017 met onder anderen Bram Coopmans en Anniek Pheifer. In november 2016 regisseert hij eerst Race van David Mamet, over de vernietigende gevolgen van (positieve) discriminatie met onder anderen Romana Vrede.

Als rode draad door het programma koos het Nationale Toneel (NT) voor de vraag ‘wat is de staat van onze staat?’. Er is een roep om nieuwe grenzen, om vluchtelingen en terroristen tegen te houden, om banen te beschermen, om informatie veilig te stellen. Wat is dan die sterke staat waarnaar we verlangen, vraagt het NT zich in seizoen 2016/2017 af.

Het acteursensemble breidt uit met Romana Vrede, Tamar van den Dop, Heijn van der Heijden en Bram Coopmans. Jeroen De Man start in 2017 met een vierjarig talentontwikkelingstraject voor regisseurs, dat hij tegelijkertijd bij Toneelgroep Oostpool doorloopt. Zijn eerste regie wordt Ondertussen in Casablanca met o.a. Anniek Pheifer, Hans Dagelet en Kirsten Mulder.

Artistiek directeur Theu Boermans duikt in Shakespeare met Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort), in het kader van het vierhonderdste sterfjaar van de auteur in 2016. Ook maakt hij Jeanne d’Arc van Schiller, met Sallie Harmsen als jonge vrouw die op religieuze gronden radicaliseert en uitgroeit tot de redder van de natie. Mark Rietman speelt de titelrol in Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar, een muziektheaterproductie samen met het Residentie Orkest.

Bij NTjong regisseert Noël Fischer Lord of the Flies (12+), over een groep jongens die razendsnel volwassen moet worden tegen de achtergrond van een oorlog en daar hopeloos in faalt. Het is een co-productie met de Veenfabriek, gespeeld door o.a. Phi Nguyen, Sander Plukaard en Bram Suijker. Alexandra Broeder maakt Mona (10+), waarvoor Griet Op de Beeck een nieuwe theatertekst schreef vanuit het personage uit haar roman Kom hier dat ik u kus. Firma MES maakt samen met het NT de locatievoorstelling IJs & Vis, over de twee bekendste ondernemersfamilies van Den Haag.

Foto The Nation: Barrie Hullegie