George Elias Tobal, Eric de Vroedt en Willem de Wolf & Rebekka De Wit maken kans op de Toneelschrijfprijs 2018. De onderscheiding bekroont de beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen met 10.000 euro.

De theatermakers werden genomineerd voor hun theaterteksten FosterHuberHeyne (Willem de Wolf & Rebekka de Wit), The Nation (Eric de Vroedt) en Woestijnjasmijntjes (George Elias Tobal). Een Nederlands-Vlaamse jury, bestaande uit Rob Vriens, Judith de Rijke, Nico Boon en jurysecretaris Steven Peters, koos hen uit 69 inzendingen.

De Toneelschrijfprijs, vroeger Taalunie Toneelschrijfprijs, wil ‘bijdragen aan een levendige Nederlandstalige toneelschrijfkunst’. Het gaat nu om een gezamenlijke organisatie van de Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. Stichting Lira en Sabam for Culture sponseren.

De winnaar wordt bekendgemaakt op 7 september op het Theaterfestival in Antwerpen, als onderdeel van een inhoudelijk programma rond de hedendaagse theatertekst. In samenwerking met De Tekstsmederij spreekt Stijn Devillé daar de Staat van de Theatertekst uit.

Foto: The Nation door Het Nationale Theater, Sanne Peper