Het plan voor de nieuwbouw van Theater aan de Parade in Den Bosch verdwijnt in de prullebak. Dat heeft het college van B en W besloten, nadat is gebleken dat de nieuwbouw ruim 20 miljoen euro duurder zou worden dan de begrote 50 miljoen euro. De gemeente wil nu een eenvoudiger nieuwbouw op de bestaande fundering. De kleine zaal wordt in dit plan geschrapt.

In Den Bosch wordt al jaren gepraat over vernieuwing van het bestaande Theater aan de Parade (oorspronkelijk gebouwd in 1976). In 2015 werd besloten tot nieuwbouw en werd een wedstrijd uitgeschreven, waarbij de inwoners van de stad mochten kiezen tussen twee ontwerpen. Bij de aanbesteding van het winnende ontwerp van UN Studio bleken de bouwkosten echter 71 miljoen euro, in plaats van de gereserveerde 50 miljoen – door de aantrekkende economie rekenden bouwbedrijven hogere prijzen. De gemeente besloot daarop het plan af te blazen.

Den Bosch maakte vorige week bekend dat het nu een nieuw ontwerp laat maken, waarbij de fundering en de kelders van het bestaande gebouw behouden blijven. Hiermee hoopt de gemeente risicovolle graafwerkzaamheden en procedures tegen wijzigin van het bestemmingsplan te vermijden. De bouw zou in 2021 moeten beginnen en het nieuwe theater zou in 2023 open moeten gaan.

In dat nieuwe plan is slechts ruimte voor één theaterzaal met ongeveer duizend stoelen. Het Theater aan de Parade is teleurgesteld door het besluit. De directie noemt het huidige pand ‘in alle opzichten verouderd, niet alleen qua uitstraling, maar ook functioneel en technisch’. Vorig jaar moest het theater enkele maanden dicht omdat er asbest werd gevonden.

Beeld: het winnende ontwerp van UN Studio