Het ontwerp voor het omstreden Spuiforum in Den Haag wordt aangepast. Tot dat compromis zijn vijf partijen, D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA, na ruim twee weken onderhandelen gekomen. De nieuwe huisvesting krijgt een nieuw ontwerp, echter wel volgens het huidige eisenpakket. De oplevering zal in 2019 plaatsvinden, een jaar later dan gepland. Het geplande budget van 181 miljoen euro blijft hetzelfde, maar de gemeentelijke bijdrage moet worden verlaagd, blijkt uit het akkoord.

Volgens de partijen kan dit worden bereikt door het Wijnhavenkwartier en het Spuiplein te ontwikkelen tot een aantrekkelijk uitgaans-, woon- en leefgebied. In dit gebied worden het Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum gezamenlijk gehuisvest. ‘Het is de nadrukkelijke ambitie deze gemeentelijke bijdrage te verlagen door een integrale aanbesteding. Deze nieuwe vorm van aanbesteding biedt daartoe reële kansen,’ aldus het persbericht.

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij: ‘Dit is goed nieuws voor de stad. Belangrijk voor ons is dat er een nieuw plan komt waarbij het Spuiplein behouden blijft, hergebruik tot de mogelijkheden behoort en de kosten kunnen worden beperkt. Zoals alle partijen hebben ook wij concessies moeten doen. Maar we gaan nu samen een goed en levendig stuk stad ontwikkelen.’

De plannen voor het omstreden cultuurpaleis kwamen na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw ter discussie te staan. De Haagse Stadspartij, fel tegenstander van het Spuiforum, en D66, groot voorstander, wonnen de verkiezingen, waardoor de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA hun meerderheid kwijtraakten en de voorbereidingen voor de bouw werden stilgelegd. In de collegeonderhandelingen tussen de Haagse Stadspartij, D66, PvdA, CDA en VVD vormde het Spuiforum het grootste punt van discussie.

Nu hierover een akkoord is bereikt werken de partijen verder aan de totstandkoming van een college. Volgens formateur Tom de Bruijn hebben zij nog enkele weken nodig om over het algehele akkoord tot overeenstemming te komen. Als de onderhandelingen op een van de anderen onderwerpen stuklopen komt echter ook het besluit over het Spuiforum weer op losse schroeven te staan.

De andere politieke partijen reageren verontwaardigd op het akkoord. Richard de Mos van Groep de Mos: ‘Wat wordt aangekondigd als een grote belangrijke doorbraak in de coalitieonderhandelingen, blijkt één grote farce.’ PVV-lijsttrekker Leon de Jong noemt het nieuwe plan op Twitter zelfs ‘schandalig’: ‘Partijen komen na weken onderhandelen met flutbrief voor een Spuiforum 2.0. Kost nog steeds 181 mln euro. Schandalig!’ Ook SP-fractievoorzitter Bart van Kent is ontevreden: ‘De Haagse belastingbetaler is de sigaar met de Spuiforumcoalitie aangevuld met de HSP. Met het vasthouden aan het programma van eisen voor het Spuiforum zal naar verwachting weinig tot niets bespaard worden.’

Foto: Spuiforum artists impression