Minister Jet Bussemaker droeg vandaag tijdens Prinsjesdag een creatie ontworpen door Robby Duiveman, directeur Kostuum, Kap en Grime van de Nationale Opera & Ballet. Het ensemble werd gemaakt door studenten van de Meesteropleiding Coupeur.

Met dit tenue wil minister Bussemaker aandacht vragen voor specialisten en vakmensen achter de schermen. Alle kostuums, decors en rekwisieten voor de voorstellingen van de Nationale Opera & Ballet worden in de eigen ateliers gemaakt.

Duivenman liet zich voor de creatie inspireren door de labels van theaterkostuums. Ze tonen het hele seizoen van de Nationale Opera & Ballet. Op de rode labels staat voor welke danser(es) een bepaald kostuum is, op de zwarte labels voor welke zanger(es). Bijzonder zijn ook de waaiervormige handtas en het halssieraad, waarin dansende en zingende figuurtjes verwerkt zijn.

De Meesteropleiding Coupeur, mede opgericht door Nationale Opera & Ballet, leidt een nieuwe generatie meestercoupeurs op. De opleiding wil het ambacht van meestercoupeur bewaren en verder ontwikkelen. Na de driejarige voltijdopleiding kunnen studenten aan de slag bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of zich als zelfstandig coupeur vestigen.

Foto: Rijksoverheid