Niek vom Bruch vertrekt na acht jaar als algemeen directeur bij het Grand Theatre in Groningen. 1 maart start hij als directeur bij Landschapsbeheer Drenthe.

Vom Bruch startte in 2016 bij het Grand Theatre, samen met artistiek leider Mark Yeoman en een vrijwel volledig nieuw team, nadat het theater eerder failliet was verklaard. Het doel was het theater weer opbouwen tot een toonaangevend podium en ontwikkelinstelling voor nieuw talent in het Noorden. Volgens Vom Bruch is dit gelukt. ‘De start was pittig, maar heb ik toch vooral ervaren als een periode van pionieren in relatief grote vrijheid. We hebben veel kunnen experimenteren met nieuwe manieren van werken en dat leverde veel op.’

Raad van toezicht-voorzitter Sandra van Gaalen zegt het spijtig te vinden dat Vom Bruch stopt, maar waardeert alles dat hij voor het theater heeft gedaan. ‘Hij heeft in de afgelopen jaren gebouwd aan een sterke netwerkorganisatie. Door structurele subsidie van de gemeente, een plek in de landelijke BIS, de overgang naar het raad-van-toezichtmodel en samenwerking met vele collega-organisaties staat er een brede en dynamische organisatie’.

Vom Bruch blijft tot en met februari werkzaam bij Grand Theatre, waar hij nog zal meeschrijven aan de meerjarenplannen van 2025-2028. Het theater gaat op korte termijn op zoek naar een opvolger.

Foto: Coco Duivenvoorde