Mark Yeoman (54) en Niek vom Bruch (41) vormen vanaf 1 januari 2016 samen de nieuwe leiding van het Grand Theatre in Groningen, dat in begin dit jaar failliet werd verklaard. Yeoman wordt artistiek leider en blijft daarnaast artistiek directeur van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, Vom Bruch wordt zakelijk leider en stopt per 1 januari als secretaris theater bij het Fonds Podiumkunsten in Den Haag.

Yeoman en Vom Bruch vormen samen de directie van Stichting Grand Futura, een nieuwe stichting die afgelopen juli werd opgericht met als doel een nieuw, onafhankelijk en toekomstbestendig Grand Theatre te ontwikkelen. Het bestuur van de stichting bestaat uit Anton Smit, Henk Scholten en Marloes Dekker.

Yeoman en Vom Bruch schrijven momenteel een plan voor 2016, om in aanmerking te komen voor het budget dat de gemeente Groningen voor het Grand had gereserveerd, zegt Vom Bruch. De stichting hoopt al in het voorjaar van 2016 een eerste coproductie te realiseren, mits hiervoor financiering wordt gevonden. Ook schrijven ze aanvraag voor een plek als productiehuis in de landelijke basisinfrastructuur van 2017-2020.

Het nieuwe Grand Theatre moet net als voorheen een huis worden waar zowel presentatie als productie een plek heeft, en waar jong en internationaal talent de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Indien de subsidie wordt toegekend gaat de programmering van het Grand Theatre vanaf de tweede helft van 2016 van start. Aan de exploitatie en programmering van het theater door de Oosterpoort/Stadsschouwburg Groningen komt dan een eind.

Ook zijn Yeoman en Vom Bruch in gesprek met Station Noord 2.0, een netwerkorganisatie tussen de culturele instellingen van het noorden: Peergroup, NNT, Tryater, Noorderzon, Jonge Harten, Het Houten Huis, Club Guy & Roni, NNO en Grand Futura. Het Grand Theatre moet de basisplek worden van waaruit de samenwerkingsverbanden worden opgezet.

Foto Mark Yeoman (links): Ted Oonk
Foto Niek vom Bruch: Coco Duivenvoorde