Vanochtend maakte het radioprogramma de Taalstaat de zes nominaties bekend voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2021. 27 maart wordt de winnaar bekendgemaakt in Theater Bellevue, tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jaarlijkse prijs voor het beste theaterlied wordt dit jaar voor de dertigste keer uitgereikt. 

Volgens juryvoorzitter Jurrian van Dongen spelen alle zes de genomineerden op een bijzondere manier met perspectief. ‘De ene keer is er heel lang een alwetende verteller aan het woord om op de valreep plaats te maken voor de ik-figuur van de zanger. In andere liederen volgen we uiteenlopende perspectieven kort op elkaar. Er klinken veel stemmen die zelden het woord hadden.’ Behalve Van Dongen bestaat de jury dit jaar uit Cor Bakker, Eva Bauknecht, Jeannine La Rose en Hijlco Span.

Genomineerd voor de dertigste Annie M.G. Schmidtprijs zijn:

‘Bloed in mijn bloed’ – tekst: Wende en Maaike Martens; muziek en uitvoering: Wende

‘Eten of gegeten worden’ – tekst, muziek en uitvoering: Lisa Loeb

‘Flikker op met je panache’ – tekst en muziek: Peter van Rooijen; uitvoering: Peter van Rooijen & Band

‘Het enige dat ontbreekt’ – tekst: Janne Schra; muziek: Janne Schra en Tony Roe; uitvoering: Janne & de Vogels

‘Ik hoop het wel’ – tekst: Jan Beuving; muziek: Rutger de Bekker; uitvoering: Richard Groenendijk

‘Welkom thuis’ – tekst: Peer Wittenbols; muziek: Arend Niks, Joost Spijkers en Andreas Suntrop; uitvoering: Joost Spijkers

De prijs, een bronzen borstbeeld van Frank Rosen en een geldbedrag van 3500 euro, is een initiatief van het AKF en Buma Cultuur. De Annie M.G. Schmidtprijs wordt jaarlijks toegekend aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest. Vorig jaar wonnen Yentl en de Boer de prijs voor het lied ‘Het is begonnen’. Eerdere winnaars waren onder meer Alex Klaasen, Jurrian van Dongen en Peter van de Witte met ‘Gewoon opnieuw’ en Jan Beuving, Tom Dicke en Patrick Nederkoorn met ‘Die geur’.

Foto Hotel Spijkers door Joost Spijkers: Jaap Reedijk