De Annie M.G. Schmidtprijs gaat dit jaar naar Het is begonnen van Yentl en de Boer. Jurylid Cor Bakker reikte de prijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het voorgaande jaar vanavond uit in het radioprogramma Kunststof. Het is de tweede keer dat Yentl en de Boer de prijs winnen.

Yentl Schieman en Christine de Boer krijgen een bronzen büste van Annie M.G. Schmidt, ontworpen door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. In 2014 ontvingen ze de prijs voor het lied  Ik heb een man gekend.

Het is begonnen is een antwoordlied op het bekende nummer Het is over van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. In die klassieker uit de musical Heerlijk duurt het langst (1966) zingt een vrouw haar overspelige echtgenoot vaarwel. Het barst van de haatgevoelens, maar uiteindelijk roept ze zijn nieuwe liefde toch op om hem niet kapot te maken. In het vervolg van Yentl en de Boer blijkt het toch niet zo geweldig verlopen tussen die man en zijn jonge vlam. ‘Buitengewoon geestig, met heel veel verwijzingen naar de tekst van Schmidt’, schreef Patrick van den Hanenberg eerder. De jury onder leiding van Jacques Klöters schrijft over een lied ‘dat muzikaal uitzonderlijk mooi is, goed in elkaar zit, een briljant uitgangspunt heeft. Het wilde een antwoord zijn op een bekend lied en het werd een klein kunstwerk.’

Het duo schreef het winnende lied oorspronkelijk voor de Avond van de Kleinkunst van 2019 en verwerkte het daarna in een theaterprogramma De Kampvuursessies. Daarmee lijkt de jury iets af te wijken van het reglement dat voorschrijft dat zowel de tekst als muziek oorspronkelijk geschreven moeten zijn voor een kleinkunstprogramma uit het voorbije jaar. Sowieso waren de criteria vanwege corona al iets versoepeld. Ook liederen uit try-outs konden meedingen.

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, werd vanavond voor de 29ste keer uitgereikt. Andere genomineerden van dit jaar zijn Jan Beuving en Tom Dicke voor hun lied De begrafenis van de waarheid, Lisa Loeb voor Mijn Odyssee, Eva van Manen voor Omdat We Verdergaan, Flip Noorman voor De Traditie en Rosa da Silva en Daniël Lohues voor Als het zover is.

Eerdere winnaars zijn onder meer Alex Klaasen, Jan Beuving, Wende, Kiki Schippers, Brigitte Kaandorp, Theo Nijland en Jeroen van Merwijk.

Foto: Ivo van der Bent