De Nationale Opera (DNO) heeft de prijzen voor ‘Beste Wereldpremière’ en ‘Duurzaamheid’ gewonnen tijdens de International Opera Awards in Warschau, een jaarlijks evenement dat uitmuntendheid in de wereld van opera viert. Frequent gastregisseur bij de DNO Barrie Kosky heeft de prijs voor ‘Regisseur van het Jaar’ gewonnen.

De bekroonde voorstelling is Alexander Raskatov’s Animal Farm, een coproductie met de Wiener Staatsoper, de Finse Nationale Opera en het Teatro Massimo in Palermo, die opende tijdens het Opera Forward Festival 2023. Volgens DNO-directeur Sophie de Lint was deze opera ‘meteen een publiekslieveling’ waarmee ze 40% nieuw publiek konden verwelkomen dat nooit eerder naar de opera was geweest.

Directeur Techniek en Productie bij Nationale Opera & Ballet, Bob Brandsen, nam de prijs voor ‘Duurzaamheid’ in ontvangst. Tijdens zijn speech stelde hij de prijs te zien als stimulans voor de inspanningen die NO&B levert om duurzamer te worden. ‘Het is van essentieel belang om bij te dragen aan een duurzamere kunstvorm. We zijn al lang geleden begonnen aan deze reis wat betreft onze methoden om decors te bouwen en qua theatermanagement. We intensiveren nu dit leerproces om onze ambities te bereiken’.

Foto: Animal Farm, Ruth Walz