David Linszen heeft de jury-, studentenjury- en publieksprijs gewonnen tijdens de finale van het Leids Cabaret Festival. De Amsterdamse cabaretier liet gisterenavond in de Leidse Schouwburg medefinalisten Said El Hassnaoui en Tim Kroezen achter zich.

De jury, bestaande uit Niek Barendsen, Fleur Boots, Floor Nicolas en Nina de la Parra, noemt Linszen gedurfd, gekund en geestig. ‘Zijn stem, lichaam, mimiek en zijn gedachten; alles is onder controle. Zijn materiaal is eigen, absurdistisch en met een hoge grapdichtheid. We krijgen een kijkje in zijn bizarre hoofd en hij neemt ons mee in zijn hilarisch uitvergrote hunkering. Er was geen enkel voorspelbaar moment.’

Linszen is geen totale nieuwkomer in cabaretland. Hij maakt onderdeel uit van collectief Comedytrain en sinds 2019 is hij regelmatig te zien in comedycafé Toomler in Amsterdam. Hij regisseerde bovendien twee voorstellingen van Daniël Arends: Meer van hetzelfde (deel 1) en Thuis praat ik bijna nooit. Ook speelde hij met Arends in een dubbelprogramma in Toomler.

Vorig jaar werd de 44e editie van het Leids Cabaret Festival nog afgelast wegens ‘gebrek aan potentie’ onder de toenmalige deelnemers. Bunker Theaterzaken droeg later de organisatie van het festival in zijn geheel over aan de Leidse Schouwburg. Vervolgens werd in de Leidse studentenvereniging Augustinus een medeorganisator voor deze editie gevonden. Daarmee ging het cabaretfestival terug naar de oorsprong: in 1978 werd de eerste editie van het festival voor jong cabarettalent georganiseerd door de studenten van de Leidse Vereniging voor Studenten (L.V.V.S.) Augustinus, met Harry Kies, toen nog student, als initiatiefnemer en organisator.

David Linszen gaat samen met medefinalisten Said El Hassnaoui en Tim Kroezen van maart tot juni op tour door theaters in het land. De finalistentournee wordt nog wel geproduceerd door Bunker Theaterzaken.

Foto: Jaap Reedijk