De aanmeldingsperiode voor een nieuwe editie van het Leids Cabaret Festival is gestart. Na een pauzejaar heeft Bunker Theaterzaken de organisatie van het cabaretfestival overgedragen aan Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.

Sinds 1 september kunnen talenten die dromen van een cabaretcarrière zich weer inschrijven voor het Leids Cabaret Festival. Het festival ging een onzekere toekomst tegemoet nadat Bunker Theaterzaken vorig jaar de 44ste editie annuleerde wegens ‘een gebrek aan potentie onder de toenmalige deelnemers’.

De Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal heeft de organisatie inmiddels overgenomen en een nieuwe 44e editie van het festival aangekondigd. Directeur Irene Pronk ziet een hoop potentie in het LCF. ‘Het Leids Cabaret Festival is een enorm belangrijk merk voor Leiden, maar bovenal, een festival dat Leidenaren bindt met de schouwburg, en met cabaret. Wij willen het LCF laten voortbestaan en zorgen voor een duurzame toekomst.’

Het LCF werd opgericht in 1978 met als doel om nieuw cabaret talent te ontwikkelen. Het betekende de doorbraak van grote cabaretiers als Najib Amhali, Sanne Wallis de Vries en Sara Kroos. In de laatste editie ging elke finalist naar huis met een prijs; Stefan Hendrikx won de juryprijs, Piet van Eeghen was de publiekswinnaar en Celine Schrama won de in 2019 ingestelde studentenprijs.

Foto: Adam Newby, winnaars Leids Cabaret Festival 2022 (vanaf links Hendrikx, Eeghen en Schrama)