De 44e editie van het Leids Cabaret Festival gaat niet door. De organisatie laat weten te weinig potentie onder de huidige deelnemers te zien, en schrijft zich te beraden op de functie van het festival in deze tijd.

Het festival streeft ernaar om jonge cabaretiers en comedians ‘een laatste zetje’ te geven richting een overstap naar een professionele carrière als onafhankelijke theatermaker, maar heeft deze editie geen kandidaten gevonden bij wie de nieuwsgierigheid gewekt wordt naar ‘naar de professionele ontwikkeling van iemand binnen het festivaltraject en daarna’. Het festival had eigenlijk in februari plaats moeten vinden.

Over de functie van het Leids Cabaret Festival in deze tijd schrijft het festival zich te beraden. In een enigszins cryptische verklaring op de eigen website, zegt de organisatie verder corona niet overal de schuld van te willen geven. ‘Ook de tijdgeest verandert.’

Eerder braken grote namen als Najib Amhali, Sanne Wallis de Vries, Wim Helsen en Micha Wertheim door op het Leids Cabaret Festival. Stefan Hendrikx was de winnaar van de juryprijs tijdens de meest recente editie, die in juni dit jaar plaatsvond.

Met het afgelasten van de competitie gaat er ook een streep door de reeds geplande finalistentour langs verschillende theaters in Nederland.

Foto Lisa Ostermann, winaaar LCF 2020: Elspeth de Jong