Dalton Jansen heeft de stimuleringsprijs The Next! gewonnen met zijn plan voor de voorstelling JAH!. De prijs ter stimulering van diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten werd gisteren uitgereikt in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord.

Met de voorstelling JAH! wil Jansen de schoonheid van de Rastafari onderzoeken en daarbij zichzelf bevrijden van zijn schaamte hiervoor en zijn roots omarmen.

Het panel van juryleden, onder nieuw voorzitterschap van Igone de Jongh, schrijft dat het plan van Jansen tot de verbeelding spreekt, met belangwekkende thema’s en een mooie boodschap. Het panel ziet in Jansen een inspirerende maker die de danswereld een andere kant op kan sturen. Hij zet een grote stap in het doorbreken van een aantal stereotypen van een cultuur waar hij zich mee verbonden voelt. Dat maakt zijn plan, zo zegt de jury, persoonlijk én universeel.

Het is niet de eerste keer dat Jansen in de prijzen valt. In 2014 en 2015 won de jonge choreograaf en danser met The Double Collective onder andere de publieks- en juryprijs tijdens Fanatics in Rotterdam en de internationale Hip Hop Games in Frankrijk. In 2018 rondde hij de opleiding Urban Contemporary aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten af en in 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op in Rotterdam. Met dit gezelschap wil hij ruimte bieden aan nieuw talent en talentklassen voor jongeren die in moeilijke sociaal maatschappelijke posities terecht zijn gekomen.

Aan de prijs van initiatiefnemer DNA Next! hangt een geldbedrag ter waarde van € 25.000, dat ingezet kan worden voor de totstandkoming van de uiteindelijke productie. Het is de derde keer dat de The Next! is uitgereikt. Eerder wonnen Gavin-Viano, met het plan voor de voorstelling Ach Mijn Wederhelft en DIEHELEDING, met hun plan voor TUPAC.

Foto: Jitske Nap