Monique Dikmoet, Robin Nimanong, Roshanak Morrowatian en Dalton Jansen zijn genomineerd voor The Next!. De stimuleringsprijs voor diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten wordt op 31 augustus uitgereikt in de Tolhuistuin in Amsterdam. De winnaar ontvangt voor de totstandkoming van een nieuwe productie 25.000 euro prijzengeld.  

Met de stimuleringsprijs wil DNA Next! (opvolger van De Nieuw Amsterdam (DNA)) theatermakers ondersteunen ‘die met een nog te maken productie over urgente thema’s in de wereld van nu het verschil maken’. Om kans te maken op de prijs moeten de makers een projectvoorstel indienen, dat vervolgens beoordeeld wordt door een ‘panel’, sinds dit jaar voorgezeten door Igone de Jongh.

Monique Dikmoet diende een plan in voor Black Opera Rotterdam, wat een moderne zwarte interdisciplinaire hiphop-opera moet worden over een gemêleerde groep vrienden die tijdens de Kabraneti, de nacht van 30 juni op 1 juli, opgesloten zitten in het historisch archief van Rotterdam. Dansartiest Robin Nimanong diende zijn concept in voor de performance-installatie Cyborg DNA. Daarin wil hij samen met coder en grafisch ontwerpster Saskia de Vries de taal als maatschappelijke code onderzoeken. Roshanak Morrowatian wil met House of strength een oeroud ritueel uit Perzië, waarin cis-mannen centraal staan en is er geen ruimte is voor andere genders, herdefiniëren. Choreograaf en maker Dalton Jansen gaat in Jah! de schoonheid van de Rastafari onderzoeken en hoopt daarmee zijn roots te omarmen.

De prijs wordt deze zomer voor de derde keer uitgereikt. Eerder wonnen Gavin Viano en DIEHELEDING. Naast een geldbedrag kunnen de winnaars ook advies krijgen via het netwerk van DNA Next!, voor bijvoorbeeld productie of pr.

Foto van linksboven met de klok mee: Roshanak Morrowatian, Robin Nimanong, Monique Dikmoet en Dalton Jansen.