The Need for Legacy heeft de &Awards Projectprijs gewonnen ter waarde van 20.000 euro. Dat maakte de jury afgelopen vrijdag bekend tijdens het event Code Diversiteit & Inclusie. De &Awards zetten ieder jaar een project en een professional in de schijnwerpers die met succes bijdragen aan meer diversiteit & inclusie. Chafina Bendahman won de &Awards Persoonsprijs.

Stichting The Need for Legacy spant zich in voor een inclusieve theatergeschiedenis en werkt daarmee ook aan een diverse en inclusieve toekomst. De jury noemt dit een krachtig, noodzakelijk en onmisbaar gemeenschapsproject. Afgelopen september won de stichting ook al de Prosceniumprijs ‘voor haar bijdrage aan de dekolonisatie van de sector’.

Chafina Bendahman is een van de oprichters van ROSE stories, een stichting die streeft naar een Nederlands verhalenlandschap waarin de Nederlandse cultuur in al haar verscheidenheid een vanzelfsprekendheid is. Dankzij ROSE stories herkennen volgens de jury meer ondervertegenwoordigde Nederlanders zich in boeken, films en op het toneel. De jury noemt Bendahman daarbij ‘een drijvende kracht achter veel verschillende schermen, een echte verbinder met liefde voor het vak die zich al decennialang inzet voor inclusie, toegang, diversiteit en ruimte’.

Aan de persoonsprijs is een bedrag van 5000 euro verbonden, die Bendahman bij de uitreiking graag wilde delen met de andere twee finalisten (lrish Kensenhuis en Barry Marre) ‘omdat zij die erkenning net zo hard verdienen’.

De jury van dit jaar bestond uit Julius Thissen, Ernestine Comvalius, Marlien Seinstra, André Heuvelman en Hui-Hui Pan.

Foto: Jesse Wensing en Ricardo van de Bor