Choreografe Marina Mascarell (34) is de winnaar van de BNG Bank Excellent Talent Award. De dansprijs bedraagt 50 duizend euro ter financiering van een tournee langs ten minste tien Nederlands theaters. Samen met Korzo Producties heeft het BNG Cultuurfonds vorig jaar deze prijs in het leven geroepen, om bij te dragen aan de ontwikkeling van jonge makers. De aanleiding hiervoor was het wegbezuinigen van de productiehuizen.

In 2014 is de BNG Bank Excellent Talent Dans Award gestart door het BNG Cultuurfonds. Het gaat om een driejarig talentontwikkelingstraject om jonge choreografen te steunen. Het Cultuurfonds is daartoe een samenwerking aangegaan met Korzo Producties, dat jonge makers werft en begeleidt bij het ontwikkelen van een eigen artistieke signatuur. Met het wegvallen van de productiehuizen uit de Basisinfrastructuur was er geen budget meer om jonge makers op tournee te sturen. De BNG dansprijs vult deze lacune nu op. Korzo bepaalt zelf wie de prijs krijgt toegekend. Het productiehuis selecteert jonge choreografen die werkzaam zijn in Nederland en internationale artistieke potentie hebben. De eerste winnaar van de BNG-dansprijs was Samir Calixto, met de voorstelling 4 Seasons die een succesvolle Nederlandse tournee kende.

Mascarell zal de prijs op vrijdag 13 februari tijdens het CaDance Festival in het Korzo Theater in Den Haag in ontvangst nemen. Twee dagen eerder gaat de voorstelling It is like a large animal deep in sleep van Mascarell hier in première. Sinds 2011 is Mascarell als choreografe verbonden aan Korzo Producties, waarbij ze onder meer de stukken The unreality of time en Today your shoes are gray maakte

Al eerder ontving Mascarell verschillende prijzen: in haar geboorteland Spanje won ze voor haar eerste choreografie Discovering secrets de derde prijs bij de XX Choreografie Competitie van Madrid. Mascarell is behalve choreografe ook danser, ze danste onder meer bij het Nederlands Danstheater en was ook bij Korzo Producties te zien haar eigen choreografie Homing. Behalve op het festival CaDance is Mascarells werk ook nog te zien tijdens de Talents on the Move Tour van jonge danstalenten van Codarts Rotterdam.

Volgend jaar zal het Cultuurfonds de samenwerking evalueren of het de samenwerking met Korzo Producties zal voortzetten. Korzo Producties hoopt de samenwerking voort te zetten en eventueel meer samenwerkingspartners te vinden om het choreografietalent in Nederland te ondersteunen.

Foto Marina Mascarell: Marlous van der Sloot