Dalton Jansen en Piet Van Dycke hebben de BNG Bank Dansprijs 2021 gewonnen. De prijs voor opvallend choreografietalent werd gisteren uitgereikt in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen tijdens het schrit_tmacher festival. De makers presenteren het werk waarmee ze wonnen dit najaar in het programma DansClick 23.

Choreograaf en circusmaker Piet van Dycke (1996) kreeg de prijs voor het duet On Point (2020), dat hij maakte in ondersteuning van PLAN talentontwikkeling Brabant. ‘Piet Van Dycke put in zijn werk zowel uit hedendaags circus als dans. Dat zorgt voor speelse voorstellingen die opvallen door origineel gebruik van ruimte, objecten en lichamen. Hij gaat zijn thema’s te lijf door de interactie tussen beweging en acrobatiek en creëert zo beelden die zich energiek in steeds andere plooien weten te vouwen’, aldus de jury.

Choreograaf en danser Dalton Jansen (1993) won met de voorstelling To the Edge 3 (2020), dat hij maakte bij Productiehuis Theater Rotterdam. De jury: ‘Dalton Jansen spreekt in zijn werk het rauwe en intieme aan, verenigt verschillende danstalen en zet verzoening naast afstand. Hiermee neemt hij gestaag een eigen positie in binnen het dansveld. Zijn werk is ambachtelijk gecomponeerd en kruipt diep naar binnen.’

Met de jaarlijkse BNG Bank Dansprijs heeft het BNG Cultuurfonds als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. DansClick 23, dat wordt geproduceerd door Korzo, gaat op 5 november in première in Groningen is speelt daarna door het land.

Foto: To the Edge 3 van Dalton Jansen