Vanmiddag gaat in het Conservatorium van Maastricht de European Opera Academy van start, een Europees platform van conservatoria die hun beste methoden gaan uitwisselen op het gebied van muziektheater en opera-onderwijs voor jonge beroepsmusici. 

Dertien muziekacademies uit twaalf verschillende Europese landen gaan in het kader van de European Opera Academy (EOA) specialistische modules aanbieden. Topstudenten in opera en muziektheater kunnen daaruit zelf keuzes maken om zich verder te ontwikkelen en hun positie in het werkveld te versterken. Het initiatief komt van het Conservatorium Maastricht, dat hoopt op 20 deelnemende partners tegen 2017-2018.

De internationale academie start met 23 modules voor vocalisten, maar wil in de toekomst ook lessen aanbieden over ontwerp, libretto, compositie en regie. Het Conservatorium Maastricht start met de module ‘Modern Music Theatre’, in samenwerking met de Toneelacademie van Maastricht.

De EAO staat open voor postdoctoraal-studenten vanuit de hele wereld en uitzonderlijk getalenteerde doctoraal-, bachelor- en masterstudenten van de EOA-partners.