Casper Vandeputte en Vincent van der Valk hebben met hun toneeltekst Immens de Toneelschrijfprijs 2020 gewonnen. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens het Vlaams Theaterfestival in Brussel. Vandeputte en Van der Valk, die via Zoom aanwezig waren bij de uitreiking, winnen een bedrag van tienduizend euro. 

‘Met deze originele en zeer krachtige compositie is het de schrijvers gelukt het doorwrochte en hermetische gedachtegoed van Friedrich Nietzsche te bewerken tot een actueel, diepgravend, geestig, en persoonlijk stuk dat geloofwaardig balanceert op de grenzen van de waanzin’, schrijft de jury. ‘In Immens worden intellectuele hoogstandjes steeds getoetst aan de menselijke maat. Dit levert, humor, relativering en een meer dan onderhoudend theaterwerk op.’

Immens ging in 2019 bij Theater Utrecht in première op Oerol en toerde in het najaar daarop langs verschillende theaterzalen. De voorstelling werd geregisseerd door Vandeputte en gespeeld door Van der Valk. Immens stond afgelopen week ook in Theater Bellevue tijdens het Nederlands Theater Festival. De livestream van die voorstelling is nog tot en met zondag online terug te kijken.

De jury van de Toneelschrijfprijs bestond dit jaar uit voorzitter Judith de Rijke, Rashif El Kaoui en Els Van Steenberghe. In juni maakte de jury een shortlist van vier genomineerden bekend, die werden geselecteerd uit 53 inzendingen. Behalve Immens waren dat Ode aan Buldegart van Bastiaan Vandendriessche, Hertenleer van Anna Carlier en De Poolse bruid van Jibbe Willems. Die laatste werd donderdag door een externe jury geselecteerd om vertaald te worden in het Frans.

De Toneelschrijfprijs is een initiatief van de Taalunie, Literatuur Vlaanderen, het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. De prijs wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige toneeltekst die in het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandstalige toneelschrijfkunst. De jaarlijkse uitreiking vindt afwisselend in Nederland en Vlaanderen plaats.

De prijs werd dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Saman Amini en Nima Mohaghegh (2019), Eric de Vroedt (2018) en Ilja Leonard Pfeijffer (2017).

Foto Immens: Julian Maiwald


Lees hier de recensie van Immens op Oerol 2019. Lees hier onze bespreking van de tekst van Immens in DeClaus Theatertekstkritiek.