Van de drie instellingen die Johan Simons gaat leiden wordt Schauspielhaus Bochum vanaf september 2018 zijn thuisbasis, niet NTGent of Theater Rotterdam. Voor Theater Rotterdam verwacht hij slechts twee uur per week werkzaam te zijn, zei Simons op 17 februari tegen Nachtkritik.de, de Duitse evenknie van Theaterkrant.nl.

Bij Theater Rotterdam wordt Simons vanaf 2017 enkel verantwoordelijk voor het internationale netwerk. De dagelijkse leiding komt in handen van een algemeen directeur, een artistiek leider en een zakelijk leider. Wie dat precies worden is nog niet zeker, zegt Winfred van den Bor, hoofd marketing van het Ro Theater. Bianca van der Schoot richt zich in Theater Rotterdam op experiment en innovatie, maar het is nog niet zeker of zij ook in de directie plaatsneemt. Het bestuur van de fusie tussen de Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater, Productiehuis Rotterdam en Wunderbaum wordt nog vastgesteld.

Bij NTGent, waar Simons sinds dit seizoen (opnieuw) artistiek leider is, blijft hij verantwoordelijk voor de artistieke koers van het gezelschap en zal hij jaarlijks een grote internationale en een lokale productie blijven maken. De dagelijkse leiding van NTGent is in handen van algemeen directeur Kurt Melens. De geplande samenwerking tussen NTGent en Thalia Theater Hamburg komt te vervallen, doordat Luk Perceval in 2018 naar de KVS overstapt. Samenwerking tussen NTGent en de KVS behoort daarmee tot de mogelijkheden, aldus Benny D’Haeseleer, persverantwoordelijke van NTGent. Zowel Simons als Perceval zijn immers bezig met het creëren van een Europees gezelschap.

Simons heeft een driehoeksverbinding tussen Bochum, Gent en Rotterdam voor ogen waarin de instellingen samen een Europees platform vormen, zei hij tegen Nachtkritik.de. Zo kunnen jonge theatermakers en choreografen die voorstellingen in Rotterdam maken hun werk ook in Bochum tonen. Ook zal hij elk theaterseizoen een internationale co-productie met Schauspielhaus Bochum, Theater Rotterdam en NTGent maken waarvan de première in Bochum is.

Van het Schauspielhaus Bochum, waar hij vanaf september 2018 intendant is, wil Simons een ‘huis van culturen’ maken, met theater-, dans- en muziekprojecten waarin soms meerdere talen te horen zijn. Hij wil een internationaal ensemble oprichten waarin het publiek uit Bochum zich herkent maar dat daarnaast ook een internationale uitstraling heeft. Hij hoopt dat ook Nederlanders en Belgen de weg naar Bochum weten te vinden, net als bij de Ruhrtriënnale (waar Simons nog tot en met 2017 intendant is).

Naast zijn huidige werk bij NTGent en de Ruhrtriënnale regisseert hij dit jaar de voorstelling The Future of Sex bij Wunderbaum, te zien op het Holland Festival, en maakt hij in september samen met zijn vrouw, actrice Elsie de Brauw, een voorstelling op drie verschillende basisscholen in Nederland. Met dit project, dat uitgaat van de Akademie van Kunsten waar Simons deel van uitmaakt, willen zij de verbeelding terugkrijgen in het basisonderwijs.

Foto: Michael Kneffel