Johan Simons heeft voor drie jaar bijgetekend als intendant van Schauspielhaus Bochum. De gemeenteraad verlengde zijn contract op 6 mei tot zomer 2026. 

De gemeente vraagt Simons om zijn artistieke koers voort te zetten die hij sinds zijn aanstelling in 2018 in Bochum is ingeslagen. ‘Johan Simons is een regisseur die de aandacht trekt met spannende, opzwepende en ongewone voorstellingen’, schrijft een verheugde Dietmar Dieckmann, voorzitter van de Raad van Bestuur en hoofd Cultuur. ‘Dat zijn producties worden opgemerkt in het hele theaterlanschap, bekroond worden met prijzen en het gezelschap sinds zijn aanstelling twee keer geselecteerd werd voor het Berlijnse Theatertreffen maken zijn artistieke kwaliteit duidelijk.’ Voor de komst van Simons was Bochum 20 jaar lang niet vertegenwoordigd op het theaterfestival.

Onder leiding van Simons werd het huis in 2019 ook door critici uitgeroepen tot beste theater van Noordrijn-Westfalen. Toch had Simons het de afgelopen jaren niet makkelijk in Bochum. Het theater kreeg aan het begin van het seizoen 2019/20 te maken met grote waterschade en in maart 2020 brak de coronapandemie uit. Ook kreeg Simons kritiek. Onder meer in de Westdeutsche Allgemeine Zeitung verschenen berichten over teruglopende bezoekersaantallen en Simons’ beperkte aanwezigheid. De door hem aangestelde adjunct-directeur Susanne Winnacker zou een te hoog salaris ontvangen. 

Johan Simons laat op de website van de gemeente weten uit te kijken naar nog meer jaren bij Schauspielhaus Bochum, dat hij al sinds zijn jeugd kent en vaak omschreef als het mooiste theater ter wereld. ‘Na ruim twee jaar in de noodtoestand te hebben gezeten, ben ik nog lang niet zover dat ik mijn doel met het huis heb bereikt. Ik wil graag blijven werken om van het theater een ​​plek te maken waar we samen dingen beleven, samen reflecteren en samen discussiëren. En naar een plek waar we nieuwe dingen leren. Het is een rusteloze tijd en de wereld stelt de kunst voortdurend nieuwe vragen – die moeten we onszelf stellen.’

Foto: Dietmar Dieckmann en Johan Simons. Stadt Bochum/André Grabowski