Het Antwerpse kunstencentrum De Studio heeft directeur Marc Verstappen tijdelijk op non-actief gezet. Aanleiding is een verhaal van theatermaker Julie Cafmeyer, waarin een theaterdirecteur een jonge actrice seksuele massages aanbiedt en haar nadien onder druk zet om te zwijgen. 

Cafmeyer publiceerde zaterdag op haar website en in een 30-pagina’s tellende papieren krant de tekst Life is but a dream. Daarin schrijft ze over het fictieve theaterhuis De Rotonde, waar de theaterdirecteur een 27-jarige actrice uitnodigt voor new tantra-massages bij hem thuis. In de tekst voelt die directeur zich nadien in het nauw gedreven wanneer de actrice columns begint te schrijven over #MeToo en grensoverschrijdend gedrag. Andere collega-artiesten en medewerkers van De Rotonde maken soortgelijke ervaringen mee of zijn ervan op de hoogte.

In het verhaal worden zowel De Studio als directeur Marc Verstappen niet bij naam genoemd, maar uit de omschrijvingen vallen ze voor betrokkenen snel af te leiden. Cafmeyer was meerdere jaren als huisartiest verbonden aan het theater.

De Raad van bestuur van De Studio heeft de algemeen directeur daarom gisteren gevraagd tijdelijk een stap opzij te zetten en start met een externe partij een intern onderzoek. In een statement, dat ook op de website van De Studio is gepubliceerd, schrijft de Raad het signaal van Cafmeyer ‘bijzonder ernstig te nemen’.

Foto: Wikimedia Commons