Joanne Mensert wordt artistiek leider bij Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg. Op 1 juli volgt ze Anneke van der Linden op, die onlangs naar Zweden emigreerde. 

Joanne Mensert heeft een brede achtergrond in de theatersector als dramaturg en (creatief) producent. Ze werkte onder andere bij Schippers&VanGucht en mugmetdegoudentand.

Als artistiek leider wordt Mensert verantwoordelijk voor het uitwerken van de artistiek inhoudelijke koers van De Nieuwe Vorst. Ze gaat onder meer het programmabeleid opstellen, (nieuwe) makers scouten en ondersteunen, en zoeken naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden. Ze stuurt daarbij de programmeur, publiekswerkers en programmamakers aan.

Theater De Nieuwe Vorst heeft de afgelopen jaren gewerkt aan ‘een vruchtbare bodem’ voor vernieuwende makers. Het theater wil graag een tweede thuis voor jonge theater- dans- en circusmakers uit Tilburg zijn. De komende jaren hoopt het de impact op de stad uit te breiden, nieuwe doelgroepen te bereiken en vernieuwende makers te ondersteunen.

Mensert gaat ook de partnership vormgeven in het Makershuis Tilburg, een broedplaats voor podiumtalentontwikkeling van De Nieuwe Vorst, DansBrabant, Het Zuidelijk Toneel, Theaters Tilburg en Festival Circolo.

Menserts schrijft een grote liefde te hebben voor discipline-overstijgend werk en theater dat niet in hokjes te duwen valt. ‘De ervaringen in het theater die me het meest bijblijven zijn eigenlijk precies degenen die ik net niet helemaal begrijp. Het is mijn streven in De Nieuwe Vorst zoveel mogelijk van dit soort verwarrende ervaringen bij het publiek teweeg te brengen. Want juist in het niet-weten ligt de basis voor een wezenlijk gesprek.’

Foto: Ingrid Koenen