Bianca van der Schoot wordt de nieuwe artistiek leider van het Ro Theater. Met ingang van seizoen 2016-2017 volgt zij daar Alize Zandwijk op. Samen met Johan Simons, artistiek directeur van Theater Rotterdam (de samenwerking tussen het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam en Wunderbaum), zal zij het nieuw te vormen stadstheater in Rotterdam ontwikkelen.

Bianca van der Schoot (Eindhoven, 1973) maakt op dit moment deel uit van het artistieke team van Oostpool en is de helft van het mimeduo Boogaerdt/VanderSchoot. Het Ro Theater noemt haar ‘een theatermaker met radicale ideeën en internationaal grote potentie’. Van der Schoot heeft het voornemen om het theater in de grote zaal te vernieuwen met een multidisciplinaire benadering op basis van inhoudelijk onderzoek. Werk van Boogaerdt/VanderSchoot, Susanne Kennedy en Erik Whien krijgt een prominente plek binnen het gezelschap. In de toekomstvisie van Van der Schoot blijft ook plaats voor de jaarlijkse familievoorstelling.

Van der Schoot studeerde in 1999 af aan de Mime Opleiding in Amsterdam. In september 2014 won ze met Boogaerdt/VanderSchoot de VSCD Mimeprijs voor de voorstelling Hideous (wo)men. In 2012 was ze genomineerd voor de Theo d’Or voor haar rol in Boiling Frog van Oostpool. Van der Schoot speelt momenteel in de voorstelling Angels in America in regie van Marcus Azzini. In de zomer 2015 zullen Boogaerdt/VanderSchoot opnieuw met Susanne Kennedy gaan samenwerken voor hun project ORFEO bij de Ruhrtriennale, waarvan Johan Simons de intendant is.

Theater Rotterdam heeft de ambitie een lokaal geworteld en internationaal leidend stadstheater te worden, waarin onderzoek, het ontwikkelen van talent, educatie en excellentie een centrale rol spelen. Van der Schoot streeft daarbij naar verbinding met andere Rotterdamse kunstenaars en kunstinstellingen en naar sterke diversiteit, met name in publieksgroepen.

 

foto: Sofie Knijff