De Spanjaard Alejandro Cantalapiedra is de nieuwe (junior) assistent-dirigent bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Cantalapiedra zal met ingang van volgend seizoen chef-dirigent Lorenzo Viotti assisteren bij de opera’s Lohengrin en Il trittico van De Nationale Opera en al zijn symfonische programma’s bij het Nederlands Philharmonisch.

Alejandro Cantalapiedra werd geselecteerd uit 150 inzendingen, waarvan er uiteindelijk twaalf auditie deden. De kandidaten werkten zowel met het Nederlands Philharmonisch Orkest als met een aantal zangers van De Nationale Opera Studio. Alejandro Cantalapiedra onderscheidde zich ‘met zijn heldere en fijnzinnige communicatie in lichaam en woord en grote kennis van de partituur’.

Alejandro Cantalapiedra (1994) werd geboren in Soria in Spanje. Hij studeerde architectuur aan de Universidad Politécnica van Madrid en piano en orkestdirectie bij Juan María Esteban del Pozo en Miguel Romea aan het conservatorium in Madrid. Momenteel studeert hij orkestdirectie aan Codarts in Rotterdam bij Hans Leenders en Sander Teepen en koordirectie bij Wiecher Mandemaker.

Eerder dit seizoen debuteerde Cantalapiedra in Het Concertgebouw bij het Nederlands Kamerorkest met nieuwe werken van Rick van Veldhuizen en Meriç Artaç. Bij De Nationale Opera assisteerde Cantalapiedra al eerder in de producties SalomeKönigskinder en Der Freischütz waar hij samenwerkte met respectievelijk Cornelius Meister, Marc Albrecht en Patrick Hahn.

De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest stelden in 2020 de gezamenlijke functie van (junior) assistent-dirigent in. De assistent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door de chef-dirigent worden geleid, en krijgt daarnaast een of meerdere kleinere projecten toebedeeld. De functie geldt voor een jaar met uitzicht op verlenging van nog een jaar.

De Zwitsers-Franse dirigent Lorenzo Viotti kondigde afgelopen april aan na seizoen 2024-2025 te vertrekken bij zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera. Zijn opvolger is nog niet bekend.

Foto: Alex Caraballo