Claudio Abbado, de vermaarde Italiaanse dirigent, is op 20 januari op tachtigjarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Bologna. Hij was al langere tijd ziek. Abbado was dirigent en directeur van de grootste orkesten ter wereld.

Claudio Abbado maakte zijn operadebuut in 1968 bij de Wiener Philharmoniker. Gedurende zijn lange carrière had hij onder andere de leiding over operahuis La Scala in Milaan (van 1968-1986), de Berliner Philharmoniker (waar hij in 1989 Herbert von Karajan opvolgde en tot 2002 in dienst bleef), de Wiener Philharmoniker, het Tsjechisch Filharmonisch Orkest in Praag en het London Symphony Orchestra.

Ook richtte hij zelf enkele orkesten voor jonge musici op, waaronder het European Union Youth Orchestra, de Chamber Orchestra of Europe, het Mahler Jeugdorkest en als laatste het Orchestra Mozart. Abbado dirigeerde zowel klassieke muziek en opera als eigentijds repertoire en stond bekend om zijn vriendelijke, zachte stijl.

In augustus 2013 werd hij door de Italiaanse president Giorgio Napolitano benoemd tot senator voor het leven, een erefunctie voor zijn buitengewone verdiensten.

(Claudio Abbado dirigeert het Berliner Philharmoniker in 1999, foto: Creative Commens, University Musical Society)