De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest hebben een Edison gewonnen voor hun live-cd Der Schatzgräber, een opname van de opera uit 2012 onder leiding van hun beider chef-dirigent Marc Albrecht en geregisseerd door Ivo van Hove.

Voor Albrecht toont het winnen van de Edison dat de hoge artistieke kwaliteit die zij tijdens de voorstellingsreeks realiseerden ook tot een kwalitatief hoogwaardige cd heeft geleid. ‘Dankzij de live-recordings bereiken we in Nederland en in het buitenland een nog groter publiek. We hebben met deze opera een lans gebroken voor het repertoire van componist Franz Schreker.’

De live-opname van Orest van DNO en het NedPho met Marc Albrecht was ook genomineerd voor een Edison. Beide cd’s zijn opgenomen en gemonteerd door Nationale Opera & Ballet en uitgegeven op het label Challenge Classics van New Arts International, waarmee een langjarige samenwerking is aangegaan. Een volgend project vormt de live-opname van Richard Strauss’ Arabella uit april jl.

De uitreiking van de Klassieke Edisons is op 29 november in TivoliVredenburg. De andere winnaars zijn het Radio Filharmonisch Orkest (Oeuvreprijs), Arcadi Volodos (solist-instrumentaal), tenor Jonas Kaufmann (solist-vocaal), het Goeyvaerts String Trio (kamermuziek), het Monteverdi Choir (koor), Igor Levit (debuut) en het Orchestre Philharmonique de Radio France (orkest).

(Der Schatzgräber – De Nederlandse Opera (tegenwoordig De Nationale Opera), foto: Monika Rittershaus)