Op 30 september is in Amsterdam acteur Har Smeets overleden. Hij speelde in de jaren ’80 en ’90 vele rollen bij onder meer Theater het Amsterdamse Bos en het gezelschap Courage van Margrith Vrenegoor.

Har Smeets studeerde in 1984 af aan de  Toneelacademie Maastricht en speelde in 1989 de titelrol in De koning en de rest, Liesbeth Coltofs bewerking van Ionesco’s De koning sterft. Later speelde hij vaker bij Coltofs gezelschap Huis aan de Amstel. Ook speelde hij bij het RO Theater, Art & Pro, De Trust, Speeltheater Holland en in 1995 in Gijsbrecht van Amstel in de Stadsschouwburg Amsterdam. “Ik speel graag bazige typetjes, of schlemielen”, zei hij in een interview in 1991.

Naast theater speelde Smeets ook in diverse tv-series en korte films. De laatste jaren had hij terugkerende rollen in De Fractie en De Maatschap. Smeets’ laastste voorstelling was de Parade-productie De mooiste jaren van ons leven (2018). Har Smeets was de partner van actrice Hiske van der Linden, die hij leerde kennen op de Toneelacademie. Hij is 62 jaar geworden.

foto Hond in de nacht (2004) van Speeltheater Holland fotograaf Dirk Buwalda