Op 12 april is acteur Aat Nederlof overleden. Hij was een van de bekendste Nederlandse acteurs met het syndroom van Down.

Adriaan (Aat) Nederlof wilde acteur worden, in navolging van zijn oudere zus Joan Nederlof, maar werd niet toegelaten op de toneelschool. Hij speelde in voorstellingen van onder anderen Sanne Vogel en Arjan Ederveen (Fly Away, een echte kunstrevue, 1997). Don Duyns schreef speciaal voor hem een Hamlet-bewerking, Aat’s Hamlet (2000), en een Homerusbewerking, Aat’s Odyssee (2006) – zijn laatste theaterrol. Zijn moeder Anna Diepenhorst, zelf oud-Scapino danseres, schreef enkele boeken over het opvoeden van en opgroeien met haar zoon.

Nederlof werkte ook veel voor televisie, met rollen in onder meer 12 steden, 13 ongelukken, Medisch Centrum West en Hertenkamp. Ook speelde hij in de korte film Tadzio van Erwin Olaf. Nederlof is 50 jaar oud geworden.

Foto: Aat Nederlof (midden voor) in Fly Away van Arjan Ederveen foto Deen van Meer met dank aan De Theatercollectie/Stichting TiN